Am fost săptămâna trecută la oraș. Am plecat de la țară la oraș. De la Arad la Barcelona.
Sunt născut la Arad și trăiesc aici … la țară. Tata, s-a născut în 1932 tot la Arad … la oraș. Atunci încă era oraș, în 2009 nu mai e.
Un oraș are transport în comun. La țară este acesta: www.ctparad.ro, la oraș este acesta: www.tmb.cat. La țară se schimbă la o linie de tramvai timp de 3 ani și încă nu e gata. La oraș se mută o stație de metrou în câteva luni FĂRĂ SĂ SE OPREASCĂ traficul pe linia respectivă. La oraș distanța maximă de mers pe jos până la o stație de transport în comun este de 400 m. Noi locuim în Grădiște pe str. Moraviei la peste 1 km de prima stație. La oraș autobuzele/tramvaiele/metroul vin la câteva minute. La noi poate vin 2 pe oră sau nu vin cu orele (vezi de exemplu linia 31 Podgoria-Trenului, ca să rămânem tot în Grădiște).
Un oraș are drumuri. Drum înseamnă o fâșie de asfalt pe care în unele orașe se țin curse de Formula1. La sat trebuie să fi frate cu Sébastien Loeb. La oraș sunt parcări marcate și pentru motociclete. La sat, administrația nu a reușit să decidă timp de ani de zile cum să vopsescă marcajele pentru parcare mașinilor pe bulevard. La oraș sistemul de semaforizare folosește celor aflați în trafic. La sat folosește doar celor care l-au montat. La oraș sunt drumuri de biciclete și dacă nu sunt, poți merge pe trotuar. Sunt biciclete gratis pe post de mijloc de transport în comun. La sat te amendează un bou pentru că ai mers cu bicicleta pe cel mai firesc drum de biciclete: faleza Mureșului.
Un oraș are administrație. Administrație înseamnă niște oameni care se ocupă ca eu, locuitor și plătitor de impozit, să mă simt bine când ies pe stradă. La oraș vopsesc pe trotuar săgeți din metru în metru ca să ghideze pietonii la o altă gură de metrou. La sat nu sunt în stare să vopsească nici benzile de circulație pentru mașini. La oraș se pun indicatoare de denumire a străzii din marmură. La sat nu se pun deloc. La oraș trotuarul se pavează cu gresie cu modele florale, la sat cu beton gri ce crapă la primul ingheț. La oraș se planteză pomi și pe acoperiș, la sat nu e voie să calci iarba. La oraș nu există clădiri publice în stare proastă, la sat nu există clădiri publice în stare bună. La oraș sunt iepuri și rațe prin parcuri, la sat te latră câinii vagabonzi.
Un oraș are cultură și lume fină. La oraș e muzică pe stradă și liniște în restaurante. La țară sunt manele în resturante și se înjură pe stradă. La oraș se citesc romane în metrou, la țară se dă ziarul direct la fata zilei. La oraș octogenarele sunt frumoase, la sat fata zilei e urâtă ca noaptea. La oraș sunt monumente care te încântă, la sat sunt gunoaie care de bagă în disperare. La oraș este Gaudi pe care se urcă turiștii, la sat este Szántay de pe care cad ornamentele.
Suntem la ani lumină.
Excelenta comparatie,puteai sa o faci cu oricare localitate din afara tarii ca rezultatul era acelasi.Tu vorbesti de Barcelona,de un oras latin,ei bine incearca sa faci aceasta comparatie cu un oras unde perfectiunea e normalitate,in Germania.Sa speram ca doar atata ne ramane,ca v-om prinde vremuri mai bune,poate reusim sa invatam si ce e bun din UE asta in care ne-am dorit sa fim.Cu numele suntem dar doar atat,cultura ne e tot prin anii 80.