Cea mai mare reconversie a unui sistem de incălzire centralizat din Europa continentală se desfășoară la Szeged. Conform AFP proiectul poate servi ca model pentru orașele ale căror sisteme de încălzire este bazat pe hidrocarburi sau gaz, și pentru care se prevede o iarnă foarte grea.
Un proiect similar, la scară mai mică s- realizat și în țara nostră la Beiuș. Szeged este un oraș de dimensiunea Aradului, are 160.000 locuitori. Prin proiectul de reconversie se vor alimenta 27.000 apartemente cu energie geotermală. Se vor construi 16 puncte termice alimentate din 27 de foraje de mare adâncime care furnizează apă termală la 90-92 grade Celsius. Prin această investiție se vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră ale orașului cu 60%.
Ați auzit vreodată vreo discuție pe acestă temă în Arad? Măcar la nivel de idee. Probabil nu, deși suntem în aceași zonă bogată în energie geotermală cu orașul vecin din Ungaria. La ei proiectul a început în 2015, mult înainte ca Putin să folosească gazul ca armă strategică.
Proiectul de la Szeged costă 50 milioane de euro, parțial cu finanțare europeană. La Arad proiectul de „regenerare urbană” prin care s-au asfaltat cartierele, tranformând zonele dintre blocuri în deșerturi fierbinți, lipsite de vegetație, a costat tot 50 milioane de euro. Sesizați diferența: 6 parcări pe structură ușoară cu un singur etaj și niște asfalt contra 16 puncte termice ultraperformante, 27 foraje la 2000m (foraje de doi kilometri frate!!!) și 27.000 de apartamente și 400 de unități non-casnice alimentate cu energie ieftină. Ce vor câștiga ei, și ce a câstigat Aradul investind fix aceeași sumă. E ridicol.
Imagini: AFP