Acest articol a aparut si in Academia Caţavencu din 14 Ian 2009
Cine-a fost o dată la Budapesta, se va mai duce. În afară de un ţigan pitic ungur, pe post de paznic într-un supermarket, în rest nimeni nu mi-a deranjat vacanţa din capitala Ungariei. O ştiţi pe Grosu Magdolna? Crainica aceea de la emisiunea în limba maghiară? V-o aduceţi acum aminte – fata aceea cu ochi infiniţi, care introducea desenele animate cu pisica miorlăită ce prezenta semnele de circulaţie în limba maghiară? Ei, aşa o impresie îţi lasă Budapesta: frumos, frumos, frumos. Faţă de Bucureşti, Budapesta este ca „Pietá“ a lui Michelangelo faţă de Casa Poporului. Oricum, ştiţi cum i-ar fi zis la Casa Poporului, dacă ar fi făcut-o ungurii? Casza Poporului!! Ha, ha, nu e nimic de rîs.
Ungurii au o capitală ca un muzeu de arhitectură, iar centrul lor este cît jumătate din Bucureşti. Arhitecţii care au construit Budapesta nu au fost ca arhitecţii noştri, beţi non-stop în Club A şi repetenţi la facultate. Budapesta este un oraş în care merită să trăieşti, să locuieşti, să faci ce vrei. Budapesta merită să fie locuită, spre deosebire de Bucureşti, care ar trebui bombardat şi abia apoi repopulat. Ca să vă faceţi o idee, o să vă dau un exemplu mai clar: ştiţi tonetele alea făcute de Oprescu de Anul Nou? Bon. Ei bine, ungurii aveau şi ei în centrul oraşului ceva de sezon. Ştiţi care era diferenţa dintre cele două tîrguri de Crăciun din Budapesta şi Bucureşti? Păi, cam care e şi diferenţa dintre Scala din Milano şi galeria lu’ Rapid, aripa Gigi Corsicanu. Adică la Bucureşti era, evident, o mare ţigănie – în timp ce la Budapesta se puteau mînca liniştit cîrnaţi şi se putea bea vin fiert, numai că într-o atmosferă de desene animate. Mai exact: în timp ce la noi puteai muri mergînd să cumperi mici, de Anul Nou – putînd fi înjunghiat de ţiganii ambulanţi din centrul Bucureştiului –, la Budapesta se cînta muzică simfonică şi medievală din balconul unui hotel din apropierea tîrgului de Crăciun. Un fel de diferenţă între Sorin Oprescu şi E.R. – Spitalul de Urgenţă. Ca să fie mai clar pentru toată lumea: în timp ce acasă, la Bucureşti, îţi venea să vomiţi din cauza ţiganilor care ascultau manele în centru, la Budapesta simţeai fiorii Europei. La Budapesta puteai trăi, la Bucureşti puteai cel mult să te uiţi pe Discovery la televizor, dacă nu voiai să mori înjunghiat în timp ce comandai un mic cu muştar. Cam asta e diferenţa între Budapesta şi Bucureşti, prima parte. Vom reveni săptămîna viitoare! Moarte… arhitecţilor!
Căpitanul Nema
pei stim ca budapesta e faina ! am fost si mai mergem! insa mi se pare ca ai cam exagerat la adresa bucurestiului care este un oras cu o arhitectura deosebita ,ca unii din voi nu vad asta …nah nu am ce sa zic! putem vedea doar ce i bine in alt parte dar in rest ;la noi dam cu spray cu vopsea peste barocul vechi de atatia ani!iar asta cu injunghiatul in piata de craciun in bucuresti … da dovada de xenofobie ,in budapesta sa intamplat parca sa fie cosma injunghiat!\
ai o tara frumoasa!!!! unu ca tine e de vina ca arata asa !
Deşi articolul e din Caţavencu, l-am afişat aici pentru că am fost de acord cu el. Poate mai puţin cu înjunghiatul. Sunt de acord şi cu tine, când spui că Bucureştiul are valori. Problema este că acele valori sunt copleşite de prostul gust omniprezent. Poţi să vezi frumosul, dar nu poţi să faci abstracţie de mizeria care îl acoperă. În destule oraşe de la vest de Nădlac este jeg, dar măcar nu este la tot pasul. Nu se construieşte aiurea. Nu se restaurează aiurea. Nu îşi bat joc de moştenirea lor.
Bucureştiul a fost frumos. Nu mai este. Cel puţin nu după standardele Europei anului 2009. Te rog, trimite-ne un link către o agenţie de voiaj care organizează excursii la Bucureşti. Dacă nu găseşti, asta spune ceva.
Foarte bun articolul,nici eu nu am gasit un link catre excursii la Bucuresti.
Din păcate, articolul cam are dreptate. Zic din păcate pentru că într-adevăr Bucureştiul a fost cândva un oraş frumos şi mai are şi acum mici insule de frumuseţe. Înecate în oceanul de prost gust, manele, dezinteres al autorităţilor, corupţie a arhitecţilor şi delir al firmelor de cabluri. Exista o statistică oficială cum că speranţa la viaţă în Bucureşti, comparativ cu restul ţării, este cu zece ani mai mică. Şi nu cred că preponderent din cauza poluării ci mai degrabă a agresivităţii mediului urban şi social.
Pe de altă parte e întristător că autorul articolului abuzează cantitativ şi calitativ de cuvântul „ţigani”. De la cineva care are suficient bun gust ca să-l deranjeze calamitatea urbană a Bucureştiului m-aş fi aşteptat la mai multă bun simţ în probleme etnice. Sunt destui ne-ţigani care ascultă manele, scuipă seminţe pe jos, eventual te înjunghie; şi invers, există destui ţigani cumsecade.
Intr-adevar, Budapesta este unul din cele mai frumoase orase din lume!
Insa compararea acestei capitale cu Bucurestiul nu prea isi are rostul. Dupa cum toti stim, Bucurestiul de astazi nu mai este ca cel de odinioara. Intre timp a fost distrus de un cutremur crancen si nu mai putin i-a daunat nici groaznicul dictator Ceausescu.
Marian Cosma a fost injunghiat de tigani.
In privinta tiganilor, consider ce este incorect sa inculpam toata tiganimea pe baza unor cazuri izolate. Iar manele -dupa cum corest a scris deja cineva- nu numai romii asculta.