Cum să eliminăm natura din oraș pe bani europeni
Apropoul acestui articol este expirarea termenului de execuție al proiectului „ Reconversia Funcțională și Revitalizarea Terenului din Zona Micalaca 300 și Transformarea lui în Zonă de Agrement și Petrecere a Timpului Liber “ la data de 31.03.2022.
Dacă treceți prin zonă veți vedea că proiectul este destul departe de finalizare, cum este departe și de politicile actuale de dezvoltare urbană practicate prin lume. Știți, chestia aia cu biodiversitatea, cu păstrarea habitatelor naturale, parcul Văcărești… din astea.
Aradul are o strategie de transformare a orașului în „oraș verde”. Se poate descărca de pe pagina primăriei. Are și capitol despre natură și biodiversitate unde scopul este, în mod evident, creșterea biodiversității. Drept urmare am investit peste 2 milioane de euro, bani europeni și din Fondul de Dezvoltare Regională să transformăm o pădure naturală într-o pădure de stâlpi. În imaginea de copertă vedeți mai mulți stâlpi decât copaci.
Destul de înșelătoare este însăși descrierea proiectului, unde se spune că se creează 47.000 mp de spații verzi. Mai jos aveți o imagine de pe Google Earth cu suprafața în cauză. Imaginea este din 2019. Pare a fi spațiu verde, chiar foarte verde. Realitatea este că nu se creează nici un metru pătrat de spațiu verde, ci doar se transformă o zonă naturală în zonă amenajată artificial. Investim peste 2 milioane de euro în distrugerea unui habitat natural, în loc să-l păstrăm și să-l întreținem. În lumea civilizată tendința este fix opusă.
Nu credem că zona respectivă era în regulă. Era murdară și neîntreținută. Dar era plină de păsări, mai vedeai și o vulpe. Era o bucățică de natură în oraș. Era nevoie de o intervenție minimă. Se puteau pava potecile ce s-au format în timp, se puteau instala câteva bănci, dar cu foarte mare grijă pentru păstrarea unui habitat natural. S-a preferat o intervenție brutală: s-au montat zeci de stâlpi de iluminat ca să nu fie întuneric niciodată, s-au „toaletat” copacii pentru a elimina toate locurile de cuibărire, s-au tăiat toți boscheții în care se mai putea ascunde o pasăre.
Aradul este cu decenii în urmă în ceea ce privește politicile de dezvoltarea urbană. Facem ceea ce au făcut orașele europene prin anii ’70. Sunt ferm convins că acest proiect va fi apreciat de majoritatea celor care vor merge în zonă. Sunt de asemenea ferm convins că peste o generație acest model de dezvoltare urbană va fi considerat nociv și la noi. Toată lumea ne avertizează să avem foarte mare grijă de natură dar noi nu suntem capabili să învățăm din greșelile altora.
Update: Ca să vedeți cam ce ar fi trebuit făcut, iată un exemplu din București, Parcul Sticlăriei. Detalii puteți citi la acest link. (Mulțumim Vasile Topac)