Probabil și dumneavoastră, ca și noi, sunteți deranjat de aspectul jalnic al centrului orașului. Probabil și dumneavoastră, ca și noi, credeți că orașul ar merita un centrul mai frumos. Cu toate acestea Pro Urbe crede că în acest moment centrul Aradului nu merită să fie reabilitat.
Nu am auzit nici în discursul administrației, nici în presă, o analiză a motivelor dezastrului din centru. Majoritatea cetățenilor dau vina pe administrație, administrația nu are soluții, dar motivul real pentru care centru Aradului arată așa, nu-l pomenește nimeni.
Majoritatea clădirilor din centru fiind în proprietate privată, administrația are dreptate când dă vina pe proprietari pentru starea lor. Este evident că proprietarul este acela care trebui să aibă grijă de clădirea proprie, nu primăria. Nu este normal, dar nici legal, să se renoveze clădiri private din bani publici. Bine, dar care proprietari? Unde sunt ei?
Pro Urbe a făcut o plimbare într-o seară rece și a fotografiat cu o cameră termică clădirile de pe centru. Probabil ați observat și dumneavoastră că seara imensa majoritate a ferestrelor clădirilor din centru sunt întunecate. Dacă ridicați seara privirea spre fațade, veți vedea extrem de puține ferestre luminate. Faptul că este întuneric la ferestre, nu presupune că acel apartament este nelocuit. Dar faptul că o fereastră este rece în luna ianuarie, spune clar că acel apartament este neîncălzit, prin urmare este foarte probabil nelocuit.
Centrul Aradului este nelocuit
Majoritatea apartamentelor din clădirile din centrul Aradului sunt nelocuite. Imaginile termice de mai jos arată amploarea acestui fenomen. Vă rog să le priviți și veți înțelege motivul pentru care centrul a ajuns cum a ajuns.
Palatul Cenad
Ultimul etaj al palatului aflat în imediata vecinătate a Primăriei este complet rece. Există apartamente cu tavanul surpat, apartamente unde nu a mai călcat nimeni de ani lungi. Nici la etajul întâi situația nu este mult mai bună. Este locuit doar apartamentul de pe colț cu Bulevardul Revoluției. La parter apartamentele par a fi încălzite. Ferestrele care sunt întunecate în imagine sunt reci. Zonele galbene sunt calde. Am tăiat cu roșu peste zonele care sunt nelocuite.
Pe latura dinspre bulevardul Revoluției sunt nelocuite trei sau patru apartamente.
Palatul Neuman
Situația nici aici nu este mai roză. Camera termică arată că practic toată clădirea este neîncălzită, cu excepția spațiilor comerciale de la parter și de spațiile folosite de U.V.V.G. de pe latura dinspre Bulevardul Revoluției
Peste drum de Primărie situația este similară. Clădirea Băncii Naționale este de exemplu complet rece. În clădirile aflate față în față cu primăria situația este cea din imaginea de mai jos. Ferestrele întunecate sunt reci.
Doar ca ilustrație despre cum arată o clădire folosită în întregime, iată cum arată clădirea UAV din dreapta Primăriei. Toate geamurile sunt calde.
Piața Avram Iancu
În Piața Avram Iancu situația este și mai tristă. Aici nici nu este nevoie de camera termică ca să vă dați seama că majoritatea clădirilor sunt nelocuite. Se vede cu ochiul liber. A văzut și Google.
Iată cum arată aceste clădiri văzute cu camera termică:
Cred că este clar pentru toată lumea că centrul Aradului este în realitate abandonat.
Proprietarii și-au abandonat clădirile.
Acesta este motivul real al dezastrului din centru. Nepăsarea administrației este unul din factorii care a favorizat abandonarea acestor imobile, dar nu este singurul motiv. O clădire se abandonează atunci când nu mai corespunde vremurilor, nu merită renovată și nu se poate vinde. Renovarea acestor clădiri costă enorm, valoarea lor de piață nu justifică investiția. Dacă proprietarilor nu li se merită să-și reabiliteze aceste clădiri și nici pe piață nu este cerere pentru ele, atunci le abandonează. Prin urmare care ar fi raționamentul pentru care municipalitatea ar trebui să participe la reabilitarea lor? De ce am investi bani din buzunarul nostru, al fiecăruia, în ceva ce nu merită? Oricum suma de 2 milioane de lei alocată de administrație reabilitării clădirilor istorice din centru este o glumă, după cum scrie și presa locală. Aceștia sunt bani de buzunar pentru clădirile Aradului. Și în mod clar, în acest moment sunt bani aruncați.
Credeți că investind chiar și câteva zeci de milioane de euro în fațade, centrul Aradului va învia? Noi avem foarte mari rezerve. Aceste clădiri vor fi în continuare insalubre dincolo de fațade, vor fi în continuare depășite tehnic, total neadaptate cerințelor actuale de confort. O bună parte a lor ar trebui dărâmată și reconstruită, așa cum s-a procedat cu clădirea de la nr. 13, fosta Bancă Turco-Română, actualul Unicredit.
Este iluzoric să crezi că se poate crea un centru viu înconjurat de clădiri moarte dar vopsite frumos. Doar spațiile comerciale de la parterul clădirilor nu vor asigura vitalitatea centrului. Este nevoie de locuitori, locuitori care momentan lipsesc.
Prima dată municipalitatea ar trebui să întreprindă măsuri prin care centrul să devină un loc dezirabil pentru oameni sau pentru firme. Să aibă sens să ocupi sutele de apartamente nelocuite. Refacerea fațadelor nu va da acest sens. Prima dată Aradul trebuie trezit, apoi vopsit. Fardul nu învie mortul. O sumedenie de măsuri ar trebui luate înainte pentru revitalizarea centrului, și doar apoi refăcute fațadele. Dar despre aceste măsuri vom vorbi mai târziu, pentru a nu da idei de campanie niciunui partid. Pro Urbe știe urbanism. Vrem să vedem dacă știu și cei care vor să conducă urbea. Liber la păreri.