Arădeni au un simț special al locurilor părăsite. Cum apare un astfel de loc, cum se umple de gunoaie. Apoi apar oțetarii. Grămada gunoaielor crește și crește, proporțional cu legislația încălcată. Se încalcă și hotărâri ale Consiliului Municipal. Înfruntând toate pericolele, riscând cu sânge rece să fie văzuți de Poliția Locală, arădenii lipesc afișe pe monumentele istorice, și aruncă gunoaiele cu portbagajul.
Deunăzi, am dorit să revăd coșul Fabricii de Zahăr Veche, o piesă renumită, construită odată cu fabrica în 1926. Constructorul, firmă renumită în Transilvania, „ALPHONS CUSTOODIS, Construcțiuni de coșuri de fabrică, zidărie de cazane” Brașov. Doream să-l revăd, deoarece tremur de frică să nu fie dărâmat. În fine, am un proiect în legătură cu toate coșurile din Arad.
Am ocolit TEBA, și intrat pe Str. Malul Mureșului, îmi făceam planuri, cum să rog paznicul să-mi permită să-l văd din apropiere. Surpriză, gardul a fost dărâmat pe porțiunea spre mal, paznic nu era, și între fabrică și zidul din dig, un morman enorm de gunoaie. În curtea fabricii moloz și resturi de la demolare. Ca la bombardament. Scârboasă imagine, nici la 350 m de AGENȚIA PENTRU PROTECȚIA MEDIULUI ARAD.
Despre alte coșuri și alte mormane de gunoi, în cele ce urmează.