În acest sfârșit de an, am înregistrat eșecuri, proiecte și speranțe s-au năruit, bunăoară am pierdut în competiția pentru Capitală culturală, în care mi-am pus atâtea speranțe. Dar, până a afla obiectiv și corect cauzele pentru care am pierdut, consider că trebuie să mă implic în problemele urbanismul arădean, să nu mă opresc să subliniez cele bune și cele rele. Scopul, este să stopez degradarea fațadelor, să putem fotografia ori ce edificiu fără a retușa imaginea maculată de cabluri, cofrete , ornamente și tencuiala căzută. Am început să redactez Cartea Neagră a Urbanismului Arădean, cu exemple și imagini publicate în presă, fără a insista asupra cauzelor care au contribuit la degradarea imaginii orașului.
Ați constatat și dumneavoastră că invazia cofretelor pe fațade, a început cu primul cofret montat, „acela”, de care nu s-a sinchisit administrația. A urmat conform unei reguli ad-hoc, adică dacă vecinul a putut monta cofretul, voi putea și eu. La fel se petrec lucrurile cu burlane și streșini, când apare prima gaură, din care se prelinge apa de ploaie în tencuială, și care, drept urmare, s-a desprins în capul trecătorilor. Cât ar fi costat etanșarea burlanului la prima gaură? Ori costul pentru o simpla intervenție a unui tinichigiu? Fotografiile anexate reprezintă în mod selectiv dezastrul provocat la fațade și chiar la structura clădirii , burlanele și jghiaburi neîntreținute.
În zilele următoare voi prezenta dezastre provocate de acoperișuri defecte, de geamurile lăsate deschise, și alte asemenea.
Concluziile să le trageți și dumneavoastră stimați consilieri CLM. Trebuie să arătăm că ne pasă de aspectul orașului, de faptul că apar din ce în ce mai multe afișe care invadează fațadele ce anunță pericolul ornamentelor și a tencuielilor ce stau să cadă. Nu dau nici un nume, dezastrul clădirilor vechi este, din păcate, o stare de fapt, și nu ceva izolat, evidențiat pe o simplă listă.
Bujor Buda