S-auzim şi de bine!
Pro Urbe Arad a considerat şi consideră că o voce critică în peisajul urban arădean, care priveşte cu luciditate rezultatele sau proiectele administraţiei Aradului, este necesară, chiar obligatorie. Ultima “scrisoare deschisă” dedicată proiectului pentru Piaţa Catedralei era lansată exact în această perspectivă şi pare a fi fost luată ca atare de responsabilii Primăriei, care au fost de acord să-l discute împreună cu alte câteva proiecte majore privind Aradul. Fiind un început promiţător, nu vedem nici o problemă în a prezenta pe scurt temele şi rezultatele preliminare.
Ca atare, în după amiaza zilei de joi, 12. 05. 2022, D-nul Primar Călin Bibarţ a moderat o discuţie la care au participat responsabilii din direcţiile: arhitectului şef şi tehnic (din Primărie), constructorul care a câştigat licitaţia pentru Piaţa Catedralei şi proiectantul asociat lui, precum şi un reprezentant al lui Pro Urbe Arad. Princiala temă a fost modul în care se va putea corecta “ din mers” tema proiectului pentru Piaţa Catedralei, în legătură cu care obiecţiile Pro Urbe Arad, Uniunii Arhitecţilor, altor ONG-uri şi multor cetăţeni, erau bine cunoscute şi lor li se adăuga, recent, opinia Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Toate acestea cereau ca premizele şi prevederile proiectului să devină transparente şi să suporte corecţii, cât nu e prea târziu.
Soluţia preconizată este, în mod cert (din perspectiva Pro Urbe Arad) una de compromis rezonabil, în sensul că spaţiul pieţei va adăposti două funcţiuni majore: reprezentativitate, respectiv comerţ agro-alimentar. Prima va presupune amenajări specifice ale suprafeţei corespunzătoare Ansamblului Catedralei Ortodoxe (cca. 2/3 din suprafaţa pieţei actuale), iar a doua, amenajarea treimii de sud a pieţei. cu instalaţii şi arhitecturi care să protejeze acest tip de comerţ, dovedit a fi vital nu numai în România. Dacă pentru primul segment al pieţei (din faţa Catedralei) proiectarea actuală este valabilă, cu unele corecţii de detaliu, pentru Piaţa Agro-alimentară, din segmentul sudic (până la prelungirea străzii Meţianu), Primăria a propus derularea unui concurs de arhitectură, ceea ce este unul dintre dezideratele vechi ale UAR şi OAR, care suntem convinşi că vor ajuta la lansarea şi derularea lui, aşa cum s-a întâmplat acum cca. 10 ani. Este evident că soluţiile tehnice propriu-zise vor face obiectul unor studii specifice (ca şi cele pentru Piaţa Catedralei care urmează a se derula în scurt timp), dar, pentru celelalte teme urbane, vor rezulta din cooperarea forurilor şi organismelor interesate şi competente.
Soluţia preconizată pentru Piaţa Agro-alimentară, va îmbunătăţi/moderniza imaginea tradiţională a actualei pieţe, fiind inserată axei/traseului Cetate- piaţa Avram Iancu- strada Meţianu- Parcul/Piaţa Reconcilierii, aşa cum fusese propusă a se revitaliza prin concursul amintit şi prin alte documente ulterioare. Deasemenea, menţinerea funcţiunii comerciale, care atrage zilnic mii de cetăţeni, constituie un important sprijin pentru reabilitarea, sub toate aspectele, a centrului istoric arădean. În această perspectivă, paşii următori vor fi mult mai facili şi vor însemna găsirea de soluţii pentru raportul optimizat între traficul pietonal şi carosabil (inclusiv parcarea autoturismelor), protecţia ariilor verzi, protecţia funcţiunilor cu impact social, reabilitarea de bună calitate a fondului construit istoric, atractivitate turistică.
O bună parte din aceste teme au fost discutate în continuarea întâlnirii din Primărie, găsinde-se puncte comune şi anticipându-se soluţii viabile, iar Pro Urbe Arad speră că aceast tip de consultare va continua, spre beneficiul oraşului şi a comunităţii urbane. Niciodată nu-i prea târziu!
Imaginea de copertă: aradon.ro