Cetățeni puțin inteligenți

cetateni inteligenti

Capitolul 5 – Cetățeni inteligenți

Nu se poate construi un oraș inteligenți fără cetățeni inteligenți. Dar cât de inteligenți? Să nu credeți că cetățenii din Amsterdam, unul din orașele cele mai inteligente din Europa, au un coeficient de inteligență mediu mai mare decât cei din orașul nostru. Ok, un pic au. Dar nu atât de mult încât să justifice diferența imensă dintre Arad și capitala olandeză. La cât de mare este diferența, acolo ar trebui să alerge, sau mai degrabă să pedaleze, numai Einsteini pe stradă.

În conceptul de oraș inteligent „cetățeanul inteligent” este cetățeanul care poate participa activ la îmbunătățirea vieții din orașului lui. Poate participa la decizii, se poate implica în acțiuni, poate fi parte a comunității.  Adică are la dispoziție mijloacele prin care poate face asta. Mijloace puse la dispoziție de administrație în colaborare cu instituțiile, organizațiile sau firmele din oraș.

La acest capitol Aradul este în epoca antică, la nivelul Atenei. Dar fără Pericle, și fără să construim un Parthenon. Participarea cetățenilor la luarea deciziilor se face prin dezbateri publice organizate de primărie, la primărie, în timpul orelor de serviciu. De la Pericle au trecut 2400 de ani dar noi tot în agora ne adunăm. Nu ar fi o problemă dacă între 2004 și 2018  Aradul s-ar fi umplut de minuni cum s-a umplut Atena între 443 și 429 î.Hr.. Adică fix în 14 ani de domnie luminată. A lui Pericle, desigur.

În acest timp la Hermanstadt au auzit de marea invenție lui Tim Berners-Lee și au făcut pagina aceasta:

Banii noștri

Bugetarea participativă este primul, și cel mai puternic, instrument prin care cetățenii pot interveni în soarta orașului lor. Cetățenii depun proiectele, administrația le analizează și calculează costurile, ceilalți cetățeni votează, iar administrația implementează proiectele de cel mai mare interes. Simplu și transparent. Dar pentru ca acest sistem să funcționeze, cetățenii trebuiesc obișnuiți cu ideea că părerea lor contează.  și că părerea lor contează mai mult decât părerea primarului, al consiliului local și al tuturor funcționarilor la un loc.  Pentru ca cetățenii să poată deveni inteligenți, prima dată administrația trebuie să fie inteligentă. Inteligentă, nu jmekeră.

Datele noastre

Al doilea cel mai tare instrument în mâna cetățenilor unui oraș inteligent este informația. Administrația unui oraș ca mai sus amintitul Amsterdam, pune la dispoziția cetățenilor toate datele de interes public, atât sub forma de date analizate, statistici, hărți, cât și sub forma de baze de date consultabile public.

Rolul acestor date este ca cetățenii să poată face o analiză a mediului urban în care trăiesc. Pot să vadă date despre calitatea mediului, date demografice, date financiare, etc. și pe baza acestor informații pot să decidă asupra vieții lor. Pot decide unde să se mute, la care scoală să înscrie copilul, unde să deschidă un atelier. Au informații despre programele în derulare în orașul lor și de oportunitățile generate de aceste programe. Dacă sunteți acum în Amsterdam să știți că se lansează un program de îmbunătățire a somnului cetățenilor. Ce ziceți?

Deși pagina este în olandeză, merită să aruncați o privire la datele publice puse la dispoziția cetățenilor de către administrație. Este impresionant:

data. amsterdam.nl

Timpul nostru

De la Nickelsdorf încolo timpul e bani. Mulți concetățeni de-ai noștri înțeleg repede asta repede, chiar dacă ajung numai la Parndorf, unde o oră de-a lor se convertește în sutele de euro al comercianților de acolo. Dar ca să producem banii aceștia trebuie să muncim. Iar dacă muncim, plătim și taxe. Și tot dacă muncim mai și greșim. Plătim și amenzi. Dacă ni s-au adunat banii mai și construim, mai cumpărăm o mașină, poate ne deschidem un magazin. Ne trebuiesc hârtii. Trece timpul, ne expiră actele, cresc copiii, merg la școală. Au nevoie și ei de tot felul de hârtii. Poate de îmbolnăvim, alte hârtii. În România anului 2018 statul renunță la ștampila pe hârții. Norvegia tocmai renunță la banii cash. Noi nu avem bani pentru că producem hârtii, ei nu au bani pentru că au renunțat de mult la hârtii. Dar ce diferență!

Administrația Aradului a făcut pași firavi și ne pune la dispoziție unelte prin care putem economisi timp. Putem plăti impozitele online. Conform acestui articol de presă putem obține și autorizații de construcție online. Dar o amendă de parcare? Doar personal la casierie! Un cazier fiscal? Doar la ghișeu.

Dacă dorim să știm ce se întâmplă în Gdansk – un alt oraș cu multe proiecte smart city în derulare  – ne putem uita pe pagina primăriei de acolo care e în trei limbi. Dacă dorim să vedem unde naiba se plătește o amendă de parcare nu ne putem uita pe pagina Primăriei din Arad. Undeva pe pagina aceasta ne spune că trebuie să mergem pe pe Bulevardul Iuliu Maniu FN. Nu pot plăti într-un cont sau, Doamne ferește, de pe mobil. 2018 d. Hr.

Administrația parcărilor din Szeged procesează amenzile de parcare pe un portal unde poți trece numărul mașinii și numărul procesului verbal de constatare. Poți plăti online.. Pagina ește și în engleză, că mai sunt amendați și străini.

Propuneri

În 2018 cetățenii Aradului nu dispun de mijloacele necesare pentru a putea contribui la viața urbei, iar administrația nu dă semne că ar dori să schimbe ceva. Cum am scris și mai sus, cetățenii unui oraș nu pot deveni „cetățeni inteligenți”, dacă municipalitatea nu devine inteligentă în prealabil. De acest statut municipalitatea Aradului este încă foarte departe.

Considerăm necesare următoarele măsuri:

Crearea unui portal al municipiului Arad. Acest portal trebuie să asigure acces facil la informațiile de interes public astfel încât cetățenii orașului să poată beneficia de informațiile care le ușurează viața. În mod intenționat nu punem aici un link către pagina Primăriei Arad pentru că ne este rușine de haosul și prostul gust ce domnește acolo.

Portalul municipalității trebuie să asigure posibilitatea participării cetățenilor la deciziile luate de primărie. Toate proiectele trebuiesc publicate aici în formă inteligibilă. Dezbaterile publice trebuie să se desfășoare tot pe acest portal.

Trebuie refăcută aplicația oficială de mobil a Aradului. Ceea ce se poate descărca acum din Google Play este o simplă sifonare de bani publici. Din nou, în mod intenționat nu punem un link aici.

Toate serviciile publice trebuie să aibă interfață pe Internet. Așa cum poți să ai cont pe pagina distribuitorului de electricitate sau la companiile de telefonie mobila, la fel trebui să ai posibilitatea să interacționezi cu compania de apă, cu administrația parcărilor, sau cu serviciul de taxe și impozite. Și da, și încălzirea centrală se poate plăti pe Internet. 

Amsterdam este foarte departe. Măcar la nivelul Sibiului să ajungem înainte să moară Tim Berners-Lee. Are 63 de ani.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.