Constatăm cu îngrijorare starea de permanentă degradare a calităţii vieţii în municipiul nostru. Aerul în Arad devine tot mai poluat, în corelaţie cu creşterea numărului de vehicule aflate în circulaţie, cât şi cu scăderea alarmantă a spaţiilor verzi amenajate. Dacă în 2006 suprafaţa zonelor verzi amenajate, comunicate de Agenţie şi Direcţia Tehnică, era de 32,60 Ha, şi respectiv 4,59 mp/locuitor, astăzi spaţiile verzi au fost treptat diminuate, metru cu metru, iar indicele vital, în consecinţă, diminuat alarmant. Promisiuni cu cifre uriaşe de spaţiu verde, ce o să crească văzând cu ochii, adunând la puţinul ce-l avem în oraş, păşunile din partea de sud, nu vor diminua eficient poluarea din centrul oraşului.
Consiliul director al Asociaţiei, întrunit recent, a dispus preşedintelui să se adreseze dumneavoastră, în calitate de protector al mediului, dar şi ca instituţie ce avizează toate intervenţiile asupra spaţiului verde. Noi intenţionăm să găsim soluţii imediate de stopare a declinului, dar, şi, să informăm societatea civilă cât este distanţa până la UE.
Aşadar , avem onoarea de a vă adresăm următoarele întrebări:
-Spaţiul verde, cunoscut drept Parcul UTA, domeniu public, arată jalnic, buruieni şi gunoaie, plăci de beton, toate de un aspect grotesc. Are mai puţină importanţă cine-l stăpâneşte, iar din cele cunoscute, un cetăţean nu are voie să taie un copac din oraş fără aprobare din partea Agenţiei. Sub copaci sunt parcate tiruri, ce poluează solul cu uleiurile ce se scurg, poluează fonic, poluează aerul.
Întrebarea pe care o adresăm dumneavoastră se referă la contribuţia Agenţiei la desfiinţarea acestei, foarte utile, oaze de verdeaţă, loc de odihnă şi spaţiu de joacă pentru copii din zonă?
– Primăria municipiului a eliberat autorizaţia de construire/desfiinţare nr.28 /19.01.2007 ce autorizează, citez : REABILITAREA LES JT MUN ARAD ETAPA I-A. Beneficiar ENEL ELECTRICA BANAT, constructor SC. ELECTRICA SRL din Arad. Termen de execuţie 19.01.2007 , 19.01.2008.
Pe scurt, reabilitarea prevede înlocuirea reţelei vechi şi montarea unor cofrete electrice la fiecare consumator.
– Întrebarea noastră se referă la: Aţi luat cunoştinţă de condiţiile de autorizare? Cofretele se montează pe spaţiul verde în majoritatea cazurilor, chiar lângă aparatele de taxarea parcării. Montarea prevede o fundaţie de beton şi brâu de beton în jurul cutiei. Conform Legii de funcţionare a Agenţiei, trebuie să interveniţi?
Toate aceste cazuri de abuz civic sunt ilustrate în anexă.
Motivaţiile Dumneavoastră la cele relatate, vor fi aduse la cunoştinţa arădenilor, evenimente reprobabile petrecându-se mereu, în detrimentul unei vieţi civilizate în Arad. Faptul că Păduricea a fost măcelărită sub ochii Dumneavoastră, se poate motiva în fel şi chip, dar în nici un caz scuza.
Primiţi Vă rugăm asigurarea deplinei noastre consideraţiuni.
Asociaţia PRO URBE ARAD.
Preşedinte Bujor Buda
Arad la 12 aug. 2008
Ma numesc Motiu Rodica Daniela si locuiesc in Maderat nr 350 jud Arad.In fata casei am un castan comestibil din cate stiu eu este specie protejata de lege.Din pacate este pe cale sa se usuce din cauza sapaturilor care s-au facut saptamana trecuta pentru gaz.Au sapat au pus tevile si au astupat doar unde si unde cand am vorbit cu ei sa termine lucrarea au ras de mine si a trebuit sa astup eu langa castan care desi il ud mereu este pe cale sa se usuce.Eu cred ca este pacat ca pentru niste oameni care isi bat joc de lucru sa se usuce singurul castan comestibil din zona si nu este singurul pom in pericol sa se usuce mai sant si nuci,pruni,caisi si visini eu cred ca toti pomi sant inportanti pentru mediu.Va rog sa luati masurile de rigoare.Va multumesc
Stimată doamnă Moțiu. Sper să nu vă dezamăgesc, dar castanul comestibil (Castanea sativa) nu este o specie protejată. Actul normativ care reglemetează speciile protejate îl puteți citi aici: http://www.parcrodna.ro/Media/Ordonanta%20de%20urgenta%20nr.%2057-2007.pdf
Problema este că protejarea habitatului uman este FOARTE SLAB reglementat în România. Acest gen de distrugere nu poate fi sancționată conform unei legi în vigoare. Este o nesimțire pur și simplu ceea ce fac firmele pe domeniul public, fără să fie controlate de autoritatea locală care îi plătește.
Garda de mediu, Agenția pentru Protecția Mediului, sunt instituții controlate politic. Are sens să vă descriu cum se poate colabora cu ei? Mai anul trecut au tăiat aproape toți copacii sănătoși de lîngă șosea între Arad și Șiria. I-am sesizat oficial. Nu au mișcat un deget. Nu au cadru legal dar mai presus de toate îi doare în cot de mediul în care trăim.
Nu știu cine este primar la Măderat. Eu i-aș da cadou o stropitoare, să vină în fiecare seară să ude copacii că doar el a autorizat mutilarea lor. Metode legale împotriva ignoranței din păcate nu există.
Din pacate în Arad se petrec adevărate miracole. Inexplicabile. Calitatea vieţii scade vertiginos, iar cei obligaţi prin lege să intervină, nu o fac. Nu un copac, al Dvs. din Măderat moare, au dispărut parcuri, cel de la UTA, cel din Piaţa Sârbescă, Păduricea. Plantăm arbori şi arbuşti ornamentali scumpi, iarbă, amenajăm spaţii publice, apoi se lasă în paragină, totul se prăpădeşte.
Stăpânul a tot ce se mişcă în Măderat, primarul, a fost anunţat? El are pâinea şi cuţitul în mână. Oare ce interese, „cine poartă fesul” la Măderat? Ce ar fi sa-i faceţi o scrisoare, oare ce poate răspunde, pe cine victimizează?
Mentalitatea , la noi, este că nici un pom nu-i voie sa-l tai fără aprobare, chiar dacă prezintă un pericol. Corect în principiu, dar cu fel de fel de derogări , ca în cazul dumnevoastră, ori rea credinţă.
Din păcate , iată, încă un caz ce se adaugă la dosarul agresiunii asupra patrimoniului construit şi natural. Un caz specific lantru CARTEA NEAGRĂ A PATRIMONIULUI, cazul castanului din Măderat.
Bujor Buda
Am o intrebare,locuiesc in Ghioroc si aproape de casa mea se intinde un morman mare de gunoi de grajd amestecat cu cel de la porci e combinatia perfecta.ce se poate face ca omul tine la pret si nu il vinde deci se vor aduna vreo 20t in foarte scurt timp si dupa fiecare ploae ca azi nu poti respira dar de maine vine soarele si cerul se intuneca de muste.apa din fintinile din apropiere e otrava curata daca o bei.
astept o idee de la cine stie cum se poate rezolva rapid treaba asta.
Astepr raspuns???
carierele si balastierele din lipova ne-au otravit viata cand le opriti?????exemplu:IMOBILIARE CONSTRUCTII TIMISOARA si Euro Pertol.Domnul Sandulescu care exploateaza in centrul lipovei ne prafuie inunda dinamiteaza speriindune si distruganu-ne casele mai ales ne sfideaza.Doamna Monica Jitariu nu le mai dati amenda.inchidetile carierele pana nu ne omoara.