Caracteristic arhitecturii arădene, sunt și turnurile ornamentale ce împodobesc acoperișurile grandioaselor edificii. Privind în lungul Bulevardului, pe străzile Decebal, Eminescu, și altele paralele ori adiacente, turnurile înălțate pe colturile palatelor încântă privirea.
Aceste veritabile lucrări de artă, au impresionat un „gugulan din țara gugulanilor”, stabilit în Arad prin anii ”70, devenit cunoscut și apreciat scriitor arădean, dr. Florin Bănescu (1939-2003). A fost medic,scriitor, traducător și coordonator de cenaclu român. Printre multele cărți scrise de dl. Bănescu, găsim și „ARATA BURLANIERĂ”/1997, singurul volum ce se ocupă de aceste lucrări de artă. Volumul pe care-l amintesc este un omagiu adus proprietarilor și arhitecților care le-au creat să ne înfrumusețeze orașul. Iar acum, iată, fac și eu o prezentare a acestor lucrări de artă, fotografiate, prilej să aduc mulțumiri postume, lui Florin Bănescu, scriitorul ce le-a făcut nemuritoare.
Privindu-le, nu am de semnalat nimic special, iar starea actuală a acestor turnuri, se încadrează perfect în starea generală a clădirilor din Arad, cu fațadele neglijate, gâtuite de cabluri și maltratate de țevi și cofrete. Semnalez că starea unor fațade, este atât de proastă, încât au devenit un pericol pentru pietoni. Afișele avertizoare s-au înmulțit îngrijorător. ATENȚIE CAD ORNEMENTE. Iar dacă mă refer la turnuri, foarte puține au fost restaurate și consolidate. Am selecționat două la număr, exemple pozitive, pe care le voi menționa în mod special.
Primul aparținând palatului de la numărul 19 pe b-dul. Vasile Milea colț cu str. Grigorescu, construit în anul 1906 după planurile arhitectului Babocs Istvan, aparținând soției lui Kovacs Artur. A fost restaurat si acoperit cu tablă din zinc și prelucrat manual, impecabil.
Al doilea exemplu s-a realizat după îndelungi insistențe, atunci când starea lui devenită pericol public, n-a mai suferit nici o amânare. Este vorba despre turnul din spre bulevard al Palatului Neuman, B-dul Revoluției nr.78 construit în 1892 după planurile arhitectului renumit Emil Tabacovici.
În rest fotografiile turnurilor prezentate, a căror proprietari și adrese nu le menționez, dintr-un motiv ce nu-l mărturisesc, adică nu public un tabel ce ar trebui să conțină numele proprietarilor și adresele edificiilor , atunci când fiecare exemplar constituie un caz aparte. De asemenea nu cred că pentru serviciul Serv. Arhitectului Șef și pentru Direcția ptr. Cultură,