ACOPERIȘ DEFECT, ÎNSEAMNĂ CONDAMNAREA LA MOARTE A CLĂDIRII.

Când am început să redactez CARTEA NEAGRĂ A PATRIMONIULUI CONSTRUIT, am înșiruit clădiri și palate aflate într-0 stare deplorabilă. Credeam că acele exemple prezentate și comentate vor stimula proprietarii să-și repare stricăciunile , să restaureze fațadele, funcționalitatea și ea degradată. A apărut la orizont posibilitatea de a deveni CAPITALĂ CULTURALĂ/2021 , si din ambiție și atașament față de Arad, am apăsat pe accelerație asumându-mi  rolul de  legătura între administrație și populație. Doresc să fim gazde primitoare și exemplari în ordine și curățenie. La concurs n-am avut succes, am picat, iar As. Pro Urbe  din inerție, dorește să continue  cu ce s-a ambiționat să facă. Din visul nostru, al meu, am rămas cu un breloc, o cană, și un pix, care-mi amintesc să nu abandonez cutuma: „VOI NICI NU ȘTIȚI CE ORAȘ FRUMOS AVEȚI”.

DSC_0001 DSC_0001a DSC_0002 (1) DSC_0002A DSC_0015 (1) DSCN7107 DSCN7114 DSCN7115 DSCN8207 DSCN8238 DSCN8240 DSCN8244 DSCN8246 P1010010 PB270003

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ȘI iar am început să întorc urbanismul pe toate fețele, și să detaliez cauzele  ce distrug patrimoniul nostru construit. Astfel prima cauză sunt banii, care sunt din ce în ce mai puțini , după cum sunt de adânci prăpăstiile tranziției și priceperea clasei politice să ne scoată din ele; ele, ce sunt ca și Coloana Infinitului, când ne strâng de…gât, când ne dau drumul.

Astăzi vă prezint pericolele multiple pe care acoperișurile  Aradului, într-o stare deplorabilă nu ocrotesc de ploi și vânturi casele arădenilor. Privind din dronă, avion, ori din turnurile bisericilor, peste case, până, cât vezi cu ochii, te doare capul și te apucă mila de Aradul nostru, acoperit cu culoarea gri-murdar, și foarte puțin cărămiziu, culoarea țiglelor. Apoi, nu găsești o casă mai acătării fără țigle lipsă și defecțiuni la cornișă. Natura materialelor care figurează pe post de acoperiș, merge de la azbest, tablă, cârpituri diverse, țigle cu mușchi și licheni, tablă ruginită cum se văd pe palatele CFR și Cenad, privind fotografiile anexate. O singură relicvă nu am găsit de cuviință să-i public fotografia, este a Teatrului Vechi, oblojit în cârpe ca un muribund. În rest, dacă aveți preferințele voastre asupra vreunei clădiri din fotografiile anexate, rogu-vă, aprindeți o lumânare și atașați un buchețel de flori pe clanță.

Bujor Buda

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.